Izrada i održavanje 

ffghfghzuzutzutzutzu


  Novosti / Događanja

PREDSTAVLJENA JEDINSTVENA KREDITNA LINIJA ZA FINANCIRANJE RADA PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA

1

Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su Sporazum o  poslovnoj suradnji na provedbi financiranja privatnih iznajmljivača koji će se odobravati putem poslovnih banaka. Cilj ovog programa je ujednačavanja standarda smještajnih objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, podizanja ukupne razine kvalitete i dodatne ponude privatnog smještaja te u konačnici poboljšanja popunjenosti kapaciteta i jačanja cjelogodišnjeg turizma. Predstavljanju su prisustvovali ministar turizma RH Gari Cappelli, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamara Perko, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislav Vuić te Dragica Hrkalović, zamjenica Izvršne direktorice za poslovanje sa stanovništvom Podravske banke. 

Naglasivši kako su privatni iznajmljivači zainteresirani ulagati i podizati kvalitetu svojeg smještaja te da su već iskazali popriličan interes za navedenu kreditnu liniju, ministar Cappelli je istaknuo kako je kreditna linija odgovor na potrebe privatnih iznajmljivača kojih je u Hrvatskoj trenutno registrirano više od 103 tisuće. „Riječ je o iznimno važnom segmentu turističke smještajne ponude u kojem, na žalost, još uvijek vlada određeni nesklad u standardima jer neki  objekti još uvijek posluju prema starim, nevažećim pravilnicima i standardima od prije dvadesetak godina. U tu svrhu, krajem prošle godine predstavili smo izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, svojevrsnu zakonsku reformu koja je okvir za budući razvoj i konkurentnost turizma u skladu s globalnim turističkim trendovima, a naša kreditna linija posljednji je potez koji će vjerujem i ostalima pomoći u usklađivanju. U konačnici, svima nam je zajednički cilj da obiteljski smještaj u Hrvatskoj bude još kvalitetniji, međunarodno prepoznatljiv i poželjan turistički proizvod koji je namijenjen ciljanim tržišnim nišama tokom cijele godine“, izjavio je ministar Cappelli.  

Jedinstvena kreditna linija Ministarstva turizma i HBOR-a kojoj su se u startu pridružile Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, namijenjena je fizičkim osobama registriranim kao privatnim iznajmljivačima koji u trenutku odobrenja kredita imaju rješenje nadležnog ureda o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu; smještaja u sobi, apartmanu, studio apartmanu ili kući za odmor do najviše deset osoba, odnosno dvadeset kreveta i koji pružaju smještaj u kampu s ukupno najviše deset smještajnih jedinica, odnosno za trideset gostiju istodobno. Program financiranja rada privatnih iznajmljivača uključuje provedbu aktivnosti koje se odnose na obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje objekata u domaćinstvu, i/ili opremanje objekata, izgradnja i opremanje novih unutarnjih ili vanjskih bazena, kao i potrebne infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju te drugih dodatnih turističkih sadržaja,  uz uvjet dobivanja novog rješenja o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu sukladno važećem Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata u domaćinstvu.

„Danas smo, paralelno s potpisivanjem Sporazuma s Ministarstvom turizma, potpisali i Ugovore s prve dvije banke: to su Hrvatska poštanska banka i Podravska banka kojima se potencijalni korisnici kredita mogu obratiti sa zahtjevom za odobrenje ovih kredita. S obzirom na visoku fazu pregovora u kojoj se nalazimo, očekujem da ćemo vrlo brzo potpisati ugovore s dodatnih nekoliko banaka i na taj način omogućiti još veću dostupnost ovih sredstava“, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a. 

Predstavljeni krediti ugovaraju se u kunama od 20.000 do 375.000 kn s kamatnom stopom 3,7 posto godišnje, tj. u eurima  od 2.600 do 50.000 eura s ugovorenom kamatnom stopom 3 posto godišnje. Financiranje se temelji na kreditnim sredstvima HBOR-a, dok Ministarstvo turizma osigurava sredstva za subvenciju dijela ugovorene redovne kamate u visini 1 posto godišnje te u konačnici kamatne stope iznose 2,7 posto za kredite u kunama tj. 2 posto za kredite u eurima. Najkraći rok otplate je 13 mjeseci, a najduži 10 godina, uključujući poček od 12 mjeseci.

Važno je napomenuti kako krediti nisu namijenjeni za izgradnju novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje postojećih kredita ili refundaciju sredstava korisnika uloženih u smještajni kapacitet.

Krajnji cilj kreditne linije je ujednačavanje kvalitete i ostvarenje što bolje usluge u privatnom smještaju te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetne turističke proizvode i usluge.

JAVNI POZIV ZADARSKE ŽUPANIJE ZA DODJELU POTPORA DOGAĐANJIMA

NAMJENA: Potpore se odobravaju za sufinanciranje troškova nabave roba i usluga za neposrednu realizaciju događanja i to:

  • najam opreme (audio i vizualna tehnika, pozornica i sl.),
  • nabava radnog/potrošnog materijala vezanog za organizaciju događanja,
  • najam prostora za održavanje događanja,
  • najam prijevoznih sredstava u svrhu prijevoza organizatora i izvođača vezan uz 
  • organizaciju događanja,
  • troškove izvođača i vanjskih suradnika,
  • usluge zaštitarske službe,
  • druge opravdane troškove neposredne organizacije događanja, osim promotivnih.

https://www.zadarska-zupanija.hr/natjecaji-i-javna-nabava/potpore-i-priznanja/aktivni-natjecaji

 

Rok prijave: 11. ožujka 2019.

 

Dodatne informacije:     Isključivo pisanim putem, na marta.hordov@zadarske-zupanija.hr ili ante.vukasina@zadarska-zupanija.hr najkasnije pet dana prije roka za dostavu kandidatura.

 

OBJAVLJEN JAVNI POZIV MINT-a ZA POTPORE TURISTIČKOM GOSPODARSTVU

S ciljem podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva u 2019.g. Ministarstvo turizma je objavilo Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava "Konkurentnost turističkog gospodarstva".

Sredstva su namijenjena subjektima malog gospodarstva(trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) i OPG-ima koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge.

Program je sastavljen od 4 mjere:

A - povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude smještajnih objekata vrste hoteli, kampovi, ostale vrste smještajnih kapaciteta i OPG,

B - razvoj posebnih oblika turizma poput cikloturizma, aktivnog i pustolovnog turizma kroz ulaganja u infrastrukturu, servise i opremu

C - dostupnost i sigurnost turista

D - prepoznatljivost

Javni poziv je otvoren do 01.ožujka 2019.g. a cjeloviti tekst programa se nalazi na linku https://mint.gov.hr/javni-pozivi-11414/11414

JAVNI POZIV TURISTIČKE ZAJEDNICE ZADARSKE ŽUPANIJE ZA POTPORU DOGAĐANJA I DOŽIVLJAJIMA PUTEM MARKETINŠKIH AKTIVNOSTI

Tekst i obrazac možete naći ovdje: http://www.zadar.hr/hr/info/poslovne-informacije/natjecaji-pozivi-i-obavijesti/javni-poziv-za-potpore-dogadanjima/, dok će „online“ prijave biti moguće s početkom idućeg tjedna na http://www.zadar.hr/hr/prijava-javni-poziv/.

 

NAMJENA: Marketinška suradnja kroz oglašavanje i distribuciju doživljajnih programa i događanja destinacije.

 

Rok prijave: 22. veljače 2019.

 

Dodatne informacije:     Isključivo pisanim putem, na info@zadar.hr najkasnije pet dana prije roka za dostavu kandidatura.

Otvoreno javno savjetovanje o visini paušalnog poreza

Poštovani,

Općina Jasenice je objavila Poziv javnosti za sudjelovanje u postupku savjetovanja o prijedlogu Odluke o visini paušalnog poreza na dohodak od iznajmljivanja kreveta odnosno smještajnih jedinica u kampu.

Poziv je objavljen na web stranici www.jasenice.hr na linku  https://www.proracun.hr/Home/Savjetovanje/7d35c75d-2e77-4fa8-a939-58d6d0123e73.

Molimo zainteresiranu javnosti da sudjeluju u donošenju Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, upisivanjem svojih komentara na dolje predviđeno mjesto.

Savjetovanje je otvoreno do: 13.01.2019.


  Novosti / Događanja

IMG 4000 Edit