Planinarenje

Na širem području Parka prirode Velebit i Nacionalnom parku Paklenica cijeli je niz atraktivnih lokaliteta do kojih vode uređeni planinarski putovi i staze od onih turističkih, laganih, pa sve do najzahtjevnijih koji vode do najviših vrhova Velebita (Vaganjski vrh 1758 m, Sveto brdo 1753 m).  Na Velebitu se nalaze dva nacionalna parka i nekoliko rezervata prirode. Najpoznatiji su NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit.

Jasenice se nalazi samo 15-ak minuta vožnje od NP Paklenica. NP Paklenica je posebno poznat po svoja dva kanjona, Velikoj i Maloj Paklenici. Ali i izvan nacionalnog parka, Velebit pruža prekrasnu prirodu i mnoštvo markiranih staza i planinarskih skloništa.
Iznad Jasenica nalazi se Majstorska cesta i to između Svetog Roka i Obrovca, preko prijevoja Mali Alan na nadmorskoj visini od 1045 metara. . Danas ta 41 kilometar duga prometnica, pod zaštitom Ministarstva kulture kao povijesna cesta i kulturno dobro, privlači avanturiste i zaljubljenike u prirodu i sport svaki dan u svako doba godine. Iako pogled u bilo kojem smjeru ostavlja bez daha, pažnju privlače i Tulove grede. Njihov impozantan izgled i osjećaj strahopoštovanja koji izazovu u vama učinit će vam jasnim zašto se toliko legendi i priča veže uz taj kraj. U podnožju greda ne propustite provjeriti crkvicu sv. Franje pomalo neobične arhitekture, s trijemovima na obje strane – prema moru i prema planini. Simbolični su ti trijemovi jer takva je Majstorska cesta. S jedne strane pogled puca na kanjon Zrmanje te Karinsko i Novigradsko more, dok su s druge strane Tulove grede i Velebit. Ravni kotari pružaju se kao na dlanu u jednom trenutku, dok u drugom gledamo oba Maslenička mosta.